Ongedierte

Vocht in uw kruipruimte kan zorgen voor een veelvoud aan vervelende ongemakken die liever worden voorkomen. Toch zijn er vele mensen die deze ruimte nauwelijks binnentreden en dus ook vergeten als het gaat om het onderhouden van een huis. ‘Wanneer iets niet te zien is, kan het ook geen problemen opleveren’ wordt wellicht gedacht. Een verkeerde opvatting, omdat een van de gevolgen kan zijn dat er ongedierte uw huis gaat bezoeken. Hier gaan we wat uitgebreider naar kijken.

Ongedierte onder de begane grondvloer van uw huis

Via de voegen van uw huis, kan het gebeuren dat zowel ratten als muizen hun onderkomen gaan zoeken in de kruipruimte van uw huis. Vooral in de wintertijd is dit een plek waar het vele malen warmer is dan in de buitenlucht. Daarbij is het vaak een gegeven dat er onder de meeste huizen veel puin ligt. Hiermee kan gemakkelijk een nest worden gemaakt voor de nakomelingen. Via kapotte roosters aan de buitengevel of openingen in het voegwerk kunnen de beesten snel uw huis binnentreden. Het is dus belangrijk om de toegankelijkheid naar de onderste laag van het huis zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het zeer aan te raden om de ruimte zoveel mogelijk vrij te maken van puin. Doordat de toegang wordt beperkt, het materiaal om een nest te bouwen nauwelijks aanwezig is, maakt u het de muizen en ratten een stuk mogelijk. Wellicht is het aanpakken van vochtproblemen in de kruipruimte nog een derde punt van aandacht.

Naast muizen en ratten kunnen ook insecten toegang zoeken tot de ruimte onder uw begane grondvloer. Het vocht (vaak stilstaand water) in de ruimte is een goede bron voor insecten, daar komt weer ander ongedierte op af (bijvoorbeeld muizen) U kunt denken aan de volgende insecten:

 • Muggen
  Muggen zitten graag in donkere en vochtige ruimtes. In stilstaand water leggen ze hun larven en de voortplanting kan erg snel gaan.
 • Rioolvliegen/motmuggen
  motmug Met de rioolvlieg en een motmug wordt hetzelfde insect bedoeld. Deze is vaak te vinden tegen muren en gevels van een woning. Ze leggen hun eitjes in rioolslib, dat waarschijnlijk door een lekkage in de onderste laag van het huis terecht is gekomen. Wanneer u dit insect ziet, zit de kans erin dat er een lekkage aanwezig is in de riolering. Alleen met repareren van de buis is niet voldoende, omdat het rioolslib onder uw woning is gelopen. Een grote schoonmaken is dus noodzakelijk om er vanaf te komen.
 • Zilvervisjeszilvervisje
  Dit diertje is vaak ’s nachts actief en is ongeveer een centimeter groot. Het kruipt in kieren en naden en kan zo overal in uw huis komen. Het houdt van donkere en vochtige plekken. Het kan ongeveer 3 jaar oud worden en plant zich razend snel voort.
 • Spinnen
 • Slakken
 • Kikkers

Al dit ongedierte kan doordringen tot de woonkamer en de rest van uw huis. Ongedierte verplaatst zich altijd en gaat kan in uw woning schade aanbrengen (bijvoorbeeld dingen aan dingen knagen). Daarnaast zijn ook allergieën een probleem die de kop op kunnen steken. Zorg er dus voor dat u de kruipruimte regelmatig even inspecteert.

Lees meer over:
* kruipruimte ventilatie
* kruipruimte isolatie
* vliegenvangers kopen