Kruipruimte ventileren

Het is aan te raden de kruipruimte goed te ventileren. Zo worden vocht en radon goed afgevoerd en worden stilstaande lucht en vieze geuren voorkomen. Er zijn mensen die de ventilatieroosters aan de buitenkant van hun huis afplakken om zo te voorkomen dat koude lucht de kruipruimte binnentreedt. Hierdoor wordt een goede luchtdoorstroming geblokkeerd, waardoor problemen kunnen ontstaan.

Luchtstromen

In ieder huis komt er lucht vanuit de kruipruimte omhoog de woonkamer in. Wanneer deze ruimte vochtig is, zal er naast lucht ook vocht opstijgen. In de zomertijd wordt de grond verwarmd en de warmte die hierbij vrij komt stijgt op. Wanneer u besluit de bodem van de kruipruimte te isoleren, dient u rekening te houden met de bodemsoort waarop het huis staat. Het is noodzakelijk de kruipruimte van het huis gematigd te ventileren, dit wordt ook wel ‘zwakke ventilatie’ genoemd. Hiermee bedoeld men een matige luchtstroom die door de ruimte trekt. Het ventileren van deze ruimte kan op verschillende manieren gerealiseerd worden.

Ventileren

  • Renovatiekokers
    kruipruimte ventileren met renovatiekokers Bij deze methode worden er een gaten geboord in de buitenmuren van de woning. Deze gaten gaan schuin naar beneden, richting de kruipruimte. Na het boren worden er ventilatiekokers in de gaten aangebracht. Vervolgens wordt er een muurrooster op het uiteinde van de ventilatiekoker bevestigd en aan de buitenmuur gemonteerd. Door het rooster kan de koker niet verstopt raken met vuiligheid. Voor een goede luchtstroom is het belangrijk de muurrooster goed vrij te houden.
  • Vloerventilatiekokers
    kruipruimte ventileren met vloerventilatie Deze manier van ventileren wordt bij nieuwbouw huizen toegepast. Een vloerventilatiekoker lijkt op de telescoop van een onderzeeƫr. In de kruipruimte komt een horizontale buis, daaraan vast zit een verticale buis die door de spouwmuur naar boven gaat en daaraan vast zit een horizontale buis die door de buitenmuur gaat. Ook hierbij komt een klein rooster aan de buitenmuur.

Ventileren kan een nadeel hebben

Het kan voorkomen dat het ventileren van de kruipruimte een averechts effect heeft, dit gebeurt in de zomertijd. De warme lucht bevat meer vocht dan normaal. Bij een hoge luchtvochtigheid zal het vocht in de lucht condenseren tot water wanneer het de kruipruimte binnentreedt. Dit condenseren tot water komt doordat er koudere elementen aanwezig zijn, hierbij valt te denken aan leidingwerk, de fundering en de onderkant van de beganegrondvloer.

Lees meer over:
* vochtproblemen?
* radon(gas)
* ongedierte