Kruipruimte isoleren

Veel mensen laten hun huis isoleren. Het dak wordt geïsoleerd, dubbel glas geplaatst en spouwmuren worden gevuld. De vaak koude en vochtige kruipruimte wordt hier veelal vergeten. Een kruipruimte die niet of nauwelijks geïsoleerd is, kan problemen opleveren. Wanden en vloeren worden vochtig en koud, leidingen corroderen, schimmelvorming, last van ongedierte en de stookkosten gaan omhoog. Het is belangrijk de ruimte goed te onderhouden en daar zijn isoleren en ventileren onderdelen van.

Hoe kunt u de kruipruimte isoleren?

Om er zeker van te zijn dat de kruipruimte goed geïsoleerd is, kunt u een specialist inschakelen. Deze zal de situatie bekijken en op zoek gaan naar de best mogelijk manier om te isoleren. Er zijn verschillende manieren van isoleren.

 • bodemafsluiting
 • vloerisolatie (onderkant beganegrondvloer)

Om de kruipruimte te isoleren is er ruimte onder uw beganegrondvloer nodig, deze ruimte noemen we luchtruimte. Bij een luchtruimte onder de 40 centimeter is isolatie mogelijk. Dit wordt gedaan via de vloeropening of het kruipluik van het huis. Wanneer deze niet aanwezig zijn, kan de isolatie door de buitenmuur worden aangebracht.
Indien het huis een lage luchtruimte heeft, wordt er vaak voor gekozen om de bodem te isoleren. Bij kruipruimtes waar meer luchtruimte aanwezig is, kan er gekozen worden voor vloerisolatie of een combinatie van vloerisolatie en bodemafsluiting.

Bodemafsluiting

Wanneer u besluit de bodem van uw kruipruimte te isoleren door middel van bodemafsluiting, heeft dit een meerdere voordelen. Kou en vocht kunnen vanaf de bodem niet meer optrekken naar boven. De ruimte tussen de het materiaal waarmee de bodem wordt afgesloten en de onderkant van de beganegrondvloer wordt droger en warmer.
Er zijn meerdere materialen waarmee de bodem kan worden afgesloten. Hierbij moet rekening worden gehouden met de eigenschappen en de levensduur van het materiaal. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor natuurlijke materialen als schelpen en korrels.

 • Schelpen
  Het voordeel van schelpen als isolatiemateriaal is dat het een grote invloed heeft op vocht. Wanneer er een laag schelpen wordt aangebracht op de bodem, zal het onderste deel hiervan het vocht vasthouden. De bovenste laag van de schelpen heeft een isolerend effect.
 • Piepschuim bolletjes
  Kleine bolletjes piepschuim worden aangebracht op de bodem. Deze bolletjes zijn voor het grootste deel gevuld met lucht, waardoor het zeer licht is. Wanneer er vocht in de kruipruimte zit, zal deze de piepschuim bolletjes niet aantasten. De eigenschap van piepschuim is, omdat het gemaakt wordt van aardolie, dat het zeer brandbaar is. Vanwege dit feit wordt er een middel aan de korrels toegevoegd wat ervoor zorgt dat het minder snel brandt.
 • Chips kruipruimte isoleren met chips
  Bij deze methode wordt de bodem gevuld met chips van piepschuim. Deze chips lijken op kleine schelpjes en zijn ongeveer 25 centimeter groot. Er komt een laag van dit materiaal op de bodem te liggen, waardoor kou en vocht zoveel mogelijk worden tegengehouden.
 • Folie/zeil
  Op de bodem wordt een folie of zeil aangebracht wat vocht en kou tegenhoudt. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met vloerisolatie.

Vloerisolatie (onderkant beganegrondvloer)

 • Purschuim
  Hierbij wordt de onderkant van de beganegrondvloer met purschuim bedekt. Door deze methode is de onderkant van de begane grondvloer dicht en kan er geen naar boven trekkend vocht doorkomen. Hierdoor kan de vloer van woonkamer warmer aanvoelen.
 • Thermoskussens
  kruipruimte isoleren met thermoskussens Dit isolatiemateriaal wordt ook gebruikt om daken te isoleren. Bij deze methode worden grote thermoskussens tegen de onderkant van de beganegrondvloer bevestigd. In deze kussens worden meerdere luchtlagen gecreëerd. Daarnaast wordt er ook een bodemfolie aangebracht, waardoor vocht en kou niet kunnen optrekken.
 • Steenwol of glaswol
  Bij deze keuze wordt er wol tegen de onderkant van de beganegrondvloer aangebracht. Dit materiaal heeft de eigenschap dat het vocht opneemt.. Het vocht dat door de wol wordt opgenomen, zal ook weer geleidelijk worden afgevoerd. Daarnaast heeft het materiaal een isolerende werking en een lange levensduur.

Bespaar energie door isolatie

Door een goed geïsoleerde kruipruimte verliest u minder warmte en dat scheelt in de stookkosten. Jaarlijks bespaart u al gauw zo’n 10 procent. De onkosten die gemaakt worden, zijn best snel terug verdiend! Er zijn gemeenten die subsidies verstrekken voor het isoleren van de kruipruimte. Vraag dit na bij uw gemeente indien u besluit te gaan isoleren.

Lees meer over:
* kruipruimte ventileren
* vochtproblemen?
* kelder realiseren