Wat kun je doen met je kruipruimte?

Een kruipruimte is een lage ruimte in het huis onder de vloer van de begane grond. Het is geen echte verdieping, want je kunt er zoals de naam al doet vermoeden niet staan, maar kruipen. Een kruipruimte is meestal niet bereikbaar via een normale deur, maar via een luik in de begane grond. Meestal bevindt dit luik zich in de gang, onder de deurmat bij de voordeur. Toch is niet iedere kruipruimte hetzelfde, de hoogte van de kruipruimtes verschillen erg, ook het oppervlakte is lang niet altijd even groot. Een gemiddelde kruipruimte is 70 tot 80 centimeter hoog, het is dus echt een ruimte om te kruipen. De ruimte tussen de begane grond en de grond, wordt de kruipruimte genoemd. Dit is de natuurlijke barrière van lucht tussen de vochtige grond en de vloer van je woning. Ook worden er vaak belangrijke leidingen zoals gas-, water- en elektriciteitsleidingen geplaatst in de kruipruimte.

Zorg voor voldoende ventilatie

Het is belangrijk dat je een kruipruimte goed ventileert, dit wil zeggen dat je moet zorgen dat er voldoende verse lucht de kruipruimte in wordt geblazen. De lucht moet niet stilstaan in de kruipruimte, hierdoor wordt de ruimte vochtig, ontstaat er condens en kan de begane grond gaan rotten en schimmelen. Dat wil je natuurlijk niet in je eigen huis. Zorg daarom dus voor voldoende ventilatie door een aantal roosters te instaleren. Hierdoor kan de lucht stromen en wordt de kruipruimte geventileerd.

Zorg voor voldoende isolatie

Wanneer je zo min mogelijk warmte wilt verliezen in je huis, waardoor je stookkosten lager zijn. Is het belangrijk dat je de kruipruimte en de zolder van je huis goed isoleert. Door deze ruimtes kan namelijk veel lucht het huis verlaten, waardoor jij extra moet stoken om het huis warm te krijgen én warm te houden.

Het beste resultaat krijg je door de onder en bovenzijde van de kruipruimte te voorzien van warmte-isolerend materiaal. Je kunt verschillende soorten isolatie materiaal hiervoor gebruiken. Laat je adviseren wat het beste past in jouw huis. Dan houden ze namelijk overal rekening mee, ook van welk materiaal de vloer is en hoe het bevestigd moet worden. Een ander belangrijk aspect is het dichtmaken van kieren en gaten en kan er vocht tussen het isolatie materiaal komen. Waardoor het kan gaan schimmelen en rotten. Het beste kun je dus met PUR of piepschuim alle gaten en kieren dichtmaken en daarna de kruipruimte voorzien van een laag isolatie materiaal die tegelijk dampremmend werkt.

Maak een extra ruimte van je kruipruimte

Wanneer je kruipruimte voorzien is van ventilatie en isolatie kun je er voor kiezen om een soort extra ruimte van je kruipruimte te maken. Je kunt er vaak een hoop spullen opslaan die je niet dagelijks nodig hebt. Ook is het een ideale ruimte om een kluis te bewaren die brandwerend is. Op die plek zal namelijk een inbreker of ander persoon niet snel een kluis verwachten en ook niet gaan zoeken. Je kunt al je persoonlijke-, belangrijke- en dure bezittingen veilig bewaren. Zelfs als er brand is in je huis of er is sprake van wateroverlast, zijn je spullen nog goed beveiligd. De kruipruimte is eigenlijk een vrij nutteloze ruimte, maar als je wilt kun je er een mooie opbergplaats van maken. Je kunt er van alles opslaan en bewaren. Van kampeerspullen, tot oude herinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *