Onderhoud van waterleidingen in de kruipruimte

Bij de meeste mensen liggen er een hoop waterleidingen onder de vloer. Deze zorgen er voor dat we koud en warm water hebben in de keuken, toilet en badkamer. De meeste mensen verrichten niet tot nauwelijks onderhoud aan het gehele waternetwerk. In dit artikel leggen we uit waarom dit niet verstandig is en hoe je een waternetwerk goed kunt onderhouden.

De kruipruimte is nou niet bepaald een ruimte waar mensen graag komen. De ruimte is vaak afgesloten met een betonnen plaat en daarbij is het er erg donker. Wanneer het waternetwerk niet goed onderhouden wordt, kunnen er lekkages aan de waterleidingen ontstaan. Dit is het laatste wat je wilt, want een lekkage is vaak lastig te ontdekken in een kruipruimte. Wanneer een lekkage toeneemt, neemt het vochtgehalte in de ruimte ook toe. Hierdoor is de kans groot dat het vocht houten steunbalken en betonnen vloeren aantast.

Naast waterschade kan een lekkage een hoge luchtvochtigheid in huis creëren. Dit is nou niet bepaald goed voor je gezondheid. De vochtige wanden en vloeren worden daarbij moeilijk warm, waardoor de stookkosten hoog op kunnen lopen. Tip: wil je al deze bovenstaande problemen voorkomen, maar heb je zelf geen kennis of tijd om het onderhoud te verrichten? Laat het dan door een loodgietersbedrijf doen. Loodgietersbedrijven hebben de expertise, materialen en ervaring in huis om het waternetwerk op de juiste manier te onderhouden.

Het onderhouden van de waterleidingen

Er zijn genoeg redenen op te noemen om het waternetwerk goed te onderhouden. We praten hierbij over het waternetwerk, omdat de waterleidingen zelf geen onderhoud nodig hebben. Hetgene wat wel onderhoud nodig heeft zijn stopkranen. Doordat de stopkranen in de kruipruimte niet gebruikt worden, kan er kalk ontstaan. Deze kalk zorgt ervoor dat de stopkranen vast gaan zitten. De ellende begint bij kalkaanslag. Door de kalkaanslag gaan de waterkoppelingen (verbindingen tussen twee waterleidingen) lekken. Deze lekkage veroorzaken na lange tijd één of meerdere van de bovenstaande problemen.

Een aantal simpele verrichten kunnen je helpen bij het voorkomen van een lekkage. Door het stopkraantje eens in de zoveel tijd open te draaien, voorkom je dat die vast gaat zitten en dat er een kalkaanslag ontstaan. Verder zou je de kraanspil met kraanvet kunnen insmeren. Twijfel je? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met een loodgieter. Zij kunnen je vragen telefonisch beantwoorden of even bij je langskomen om de situatie te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *